Vinner Africa Race
Suveren vinner av Africa Race

Farlig sjarmøretappe
Africa Race er ferdig, i skrivende stund er jeg like lykkelig over at det er over som mannen inni hjelmen. Pål Anders forteller om en skremmende siste etappe, en etappe som skulle være en lett sjarmøretappe, men som ble alt annet enn det.

Siste etappe var helt jævlig, det var folk, biler og geiter overalt og i løypa. Jeg kjørte først og måtte brøyte meg gjennom til tider. Mellom noen hus på en uoversiktlig stekning kom to sivile biler mot meg. Svært ubehagelig og skremmende, jeg skjønner ikke hva de har tenkt på. Men det gikk bra og jeg kom først i mål. Langs løypa stod det masse nordmenn med flagg, det var helt rått og veldig hyggelig. Jeg er jo ikke vant til å se norske flagg her nede.

Vinner av Africa Race
Opplevelsene her nede har vært helt fantastiske, akkurat slik jeg har drømt om. Det har ikke skjedd noe dramatisk, alt har gått på skinner hele tiden. Det er nesten for godt til å være sant. Det føles veldig godt å vinne, men jeg er litt utladet akkurat nå og gleder meg til å komme hjem til familien.
Pål Anders er den suverene vinner av Africa Race. Akkurat nå står han øverst på pallen i Dakar. 
Før han legger på røret hørers massiv tromming i bakgrunnen, jeg hører nesten ikke at han sier hade før det blir stille. 

NB! Førstkommende tirsdag lander Pål Anders på Gardermoen ca kl 14.00. Team Ullevålseter håper dere har anledning til å møte opp.

 

Drømmen i oppfyllelse

På dagens etappe av Africa Race viste Pål Anders sine konkurrenter hvem som er kongen av ørkendyner. Han dro fra på slutten og vant med hele 6 minutter på Ingo Waldschmidt. Robert Theuretzbacher som lå nærmest Pål Anders i sammendraget fikk problemer underveis i løpet og kom inn etter nordmannen John Olav Lindtjorn på 5. plass, 30 minutter bak. Dermed er det to nordmenn blant topp 5 i sammendraget.

Løpet er ved veis ende, nå gjenstår kun en sjarmøretappe før Pål Anders og de andre førerene blir tatt imot med hyllest i Dakar i morgen.

Løpet har vært som en drøm for Pål Anders, et løp han gledet seg stort til å delta på i forkant. En drøm han har hatt siden Rally Dakar ble flyttet til Sør-Amerika. Han hadde håp om å stå øverst på pallen, det var et mål han visste han kunne oppnå om alt klaffet. Det er mye som må gå veien for å komme til topps i et ørkenrally. Det vet alle som har en viss innsikt, som har deltatt eller som har fulgt han i mange år. Det handler selvfølgelig om å være i god form, ha fokus, være forberedt, men det handler minst like mye om motor, deler, mekaniker, og om flaks og uflaks.

Sykkelen har holdt godt, Pål Anders har verdens beste mekanikere med på laget, som har skrudd fra morgen til kveld, i tillegg har han kjørt med hodet, navigert optimalt og holdt god fart. Nå kan han nyte den siste etappen, ta imot hyllest, oppleve Dakar, menneskene, luktene…og alt han har savnet. 

 

Nær ved å kjøre på kamel

Under Africa Race 10 etappe kjørte Pål Anders inn til 2. plass etter østerikeren Theuretzbacher.

Pål Anders kjørte feil etter 5mil og ble passert av 2 andre førere. Han tok de igjen og lå først resten av dagen, inntil østerikeren kom mot slutten og dro fra. Pål Anders kom i mål 3 minutter og 58 sekunder bak. Jeg prøvde å ta det med ro, men det er ikke så lett, om jeg blir liggende bak i støvskyen ser jeg ingenting, det kan være svært farlig. Det var også utrolig myke sandyner under dagens etappe, jeg holdt på å kjøre meg fast minst 20 ganger, men jeg kjørte meg fast bare 3 ganger.

Kamel ut av krattet
Det var litt vegetasjon underveis, jeg lå i 140-160km og plutselig kommer en ensom hvit kamel ut fra krattet rett foran meg, det holdt på å gå skikkelig galt! Du vet kameler de snur ikke eller stopper ikke, de går bare rett frem. Hjertet stoppet å slå noen sekunder, men så måtte jeg jo holde fokuset oppe og fortsette. 


I morgen lørdag går den nest siste etappen av Africa Race. 
Fartsetappe går Toueila til Ghreidat Lighjoule 201km, i tillegg har førerene en trandsportetappe på nesten 300km. På trandsportetappen kjører de inn i Senegal. Etter resultatet i morgen er egentlig løpet over, men alle er pålagt å kjøre sjarmøretappen søndag. Den går rundt den Rosa Innsjø Lac Rose og er på 24km. Den offesielle målgangen og sermonien er i Dakar søndag.

Jeg er livredd før den siste etappen, livredd for noe vil ryke på sykkelen slik at det ikke skal holde helt inn. Vi har kjørt rundt 700mil til nå, det går hardt utover sykkelen og spesielt motoren. Senest i går stoppet bilen til han som ledet i bilklassen, motoren røk 5km før mål, og han måtte bryte. Det er kjipt.

Besøker skoleprosjektet til Dakar legende

Mandag besøker Pål Anders en skole i Dakar, i Italienske Fabrizio Meonis minne. Noen år før han døde startet han et skoleprosjekt i Dakar sammen med sin fanklubben. Etter at han døde fortsatte de prosjektet og har startet opp flere skoler.
 
Meoni var en legende, den beste, og en jeg kjente godt. Han døde i 2005. Jeg husker jeg hadde knekt kravebeinet og måtte bryte (Rally Dakar), jeg syns jævlig synd på meg selv og var langt nede. Dagen etter døde Fabrizio, da tenkte jeg på hvor heldig jeg var. Det var trist å miste en kamerat. Nå er det derfor fint å være tilbake her og minnes han, han var et stort forbilde. Jeg håper jeg kan fortelle historier om han til barna der nede. 
Jeg har alltid hatt en drøm om å gjøre det samme som han her nede, men å starte et slikt prosjekt krever mer enn en mann, så hittil har det bare vært en drøm.

 

Fulgte planen inn til knusende seier

Gikk som planlagt
Under dagens 9 etappe av Africa Race gikk det akkurat som planlagt for Pål Anders. Han kjørte inn til en knusende seier over østerikeren som startet 2 minutter foran før start. Pål Anders er ikke tilgjengelig på telefonen, men på en melding forteller han at det var vill kjøring idag, østerikeren var veldig offensiv og gav alt hele veien. Pål Anders tok han tidlig igjen og lå bak han i nærmere 28mil, akkurat som planlagt kjørte østerikeren til feil kurs mellom noen sandyner og Pål Anders kunne kjøre alene til mål. Han skriver videre at det nok gikk for fort til tider og at de kjørte knallhardt i hele dag. Fordi det nærmere seg slutten av løpet er det også flere bak som pucher på.

Økt ledelse i sammendraget

Pål Anders kjørte først over målstreken nesten 8 minutter foran nestemann, Ingo Waldschmidt. Theuretzbacher kjørte seg bort og endte tilslutt på en 3 plass på dagens etappe, over 22 minutter etter Pål Anders. Dermed drar Pål Anders fra i sammendraget, han leder nå med 2 timer og 32 minutter på østerikeren.
Det nærmer seg slutten av Africa RAce, kun to etapper gjenstår.


Etappeseieren glapp, men suveren ledelse i sammendraget

Pål Anders fremdeles med solid ledelse i sammendraget
Østerikeren Robert Theuretzbacher snek seg inn halvannet minuttet foran Pål Anders under den 8 etappen av Africa Race.
Fartsetappen gikk i en sløyfe fra Azougui til Atar og var på 358 km, Pål Anders ble kun slått av østerrikeren Robert Theuretzbacher med 1 minutt og 49 sekunder. Ørsterikeren startet 2 minutter bak han på dagens etappe og selv om Pål Anders kom først i mål var det altså ikke nok til å ta etappeseier..
Pål Anders er fremdeles over 2 timer foran Theuretzbacher i sammendraget, og har fremdeles en solid ledelse når det gjenstår 3 etapper. 

Det var en knallhard etappe idag, langt verre enn gårsdagens etappe. Theurentzbacher tok meg tidlig igjen og har fulgt meg tett i hele dag. Selv når jeg satt meg fast i sanden og måtte spa meg opp ventet han på meg. Østerikeren har inrømmet at han ikke er så stødig på navigasjonen. Det er helt greit for meg siden jeg leder med så mye som jeg gjør. Vi kjørte i 25km i over 6mil, ikke akkurat kjempemoro og navigasjonen var nok engang kjempevanskelig. Jeg kjørte meg litt bort, bommet med ca 1 km på waypoint, men hentet meg inn igjen. Veldig mange har fulgt i mitt spor idag, så det har ikke noe å si.

Flere sliter med navigasjon under det krevende løpet, 3 førere kom inn idag tidlig og måtte starte dagens etappe uten søvn, og 10 biler fullførte ikke på gårsdagens etappe. 
Jeg regner med at flere vil slite på dagens etappe siden den er langt vanskeligere enn igår, så det vil nok ta tid før alle er over målstreken.

Etappe 9

Morgendagens fartsetappe strekker seg fra Azougui til Akjoujt og er på 367 kilometer. Det blir nok en dag med utfordrene navigasjon, sandyner, og mye vegetasjon innimellom.
– I morgen starter jeg 2 minutter bak Østerikeren, jeg skal ta han igjen men legge meg bak han og vente på at han gjør feil.

Søndag kjøres siste etappe av Africa Race, som er løpets 11 etappe.

Suveren seier

Pål Anders var suveren under Africa Race 7 etappe. 
 
Pål Anders var i sitt rette element i det han beskriver som drømmeetappen.
Idag har det vært en ekstrem hard og lang etappe, med svært vanskelig navigering. Jeg gjorde ingen feil og har aldri kjørt så raskt i front noen gang sier Pål Anders på telefonen fra Mauritania. Pål Anders har vært suveren så langt i Africa Race, med seier på de 4 første etappene og på 2 plass i 5 etappe (etappe 6 ble avlyst). Med seier idag har han dermed vunnet 5 av 6 mulige etapper. Dette er en kjempeprestasjon!!!

Dagens etappe var den lengste etappen under årets Africa Race med sine 433km. Pål Anders startet 2min bak Theuretzbacher som ligger på 2 plass sammenlagt. Han tok han derimot raskt igjen men måtte slite med å ha han som haleheng i mange mil før han dro fra mot slutten av etappen. Pål Anders kom inn drøye 4min før, og vant suverent. 
 
Ørkenreven har funnet en stø kurs mot triumf, og fortsatte i samme stim på dagens etappe.

Pål Ander sier det er godt å ha ledelsen, men den forsvinner lett om jeg gjør feil, eller om noe skjer med sykkelen. Det går hardt utover motoren, når det går raskt fremover er det sandunderlag og da må jeg kjøre på full gass, og når det er sandyner, er de så myke at jeg må gasse for harde livet fordi sykkelen synker nedi sanden. Jeg er trygg på at sykkelen tåler det, men det er en ubehagelig følelse å vite at man kjører motoren så hardt. Pål Anders har heldigvis med ekstra motor.

 


Dagens etappe avlyst

Idag krysset de grensen over til Mauritania etter en 437km lang trandsportetappe. Men selv om sjåfører kom seg rimelig greit over grensen, sliter arrangør med å få helikopterene over.

Helikopter med helsepersonell står fast i tollen, og de hadde ikke noe annet valg enn å avlyse dagens etappe. 
Pål Anders sier det er kjipt, han var mentalt klar og er selvfølgelig skuffet. Han sier landskapet og sandynene er fantastisk.
Jeg er i paradis, dette er det ultimate for meg, det er dette jeg elsker.

Foto: Alain Rosignol
 
Morgendagens etappe #7
Fartsetappe Chami – Amsaga 433km
Denne etappen er løpets lengste. Den er kuppert, store sandyner og er den ultimate etappe for Pål Anders. Han sier han skal nyte hvert sekund.

 

Ørkenrev med selvtillit

Vill ørkensand venter Pål Anders på morgendagen etappe (6). Og ingenting passer “ørkenreven” bedre enn akkurat det. På telefonen er Pål Anders ivrig, praten går hurtig og iveren er stor. Det er ingen som helst tvil om at han gleder seg. Han forteller om en etappe med vill ørkensand, uten veier og hvor han kun kan kjøre på kompasskurs. Jeg gleder meg skikkelig sier han, han trenger egentlig ikke si det, det høres på mils avstand gjennom en varm telefon.

Det blir skikkelig primitivt nå, ingen sivilasjon og ingen mulighet for å skaffe bensin underveis. Vi får bensin av arrangøren og i tillegg har jeg smugla over litt ekstra som ligger i bilen. Det blir veldig bra asså. Han som vant lørdag (Theuretzbacher) starter 2 min før meg og han skal taes igjen. Han kommer til å følge meg som en klegg. Det er ingen lang etappe i morgen, bare 174km. Jeg starter 05:30 i morgen tidlig og det er 40mil til grensa. Det er ikke bare bare å komme seg over grensen, det kommer til å ta noen timer, mye papirer…men det får vi hjelp til. Jeg er frisk og rask, har god selvtillit og gleder meg som en unge til i morgen.

 

 

Trandsportetappe Dakhla til Boulanouar 437km

Fartetappe Boulanouar til Chami 174km

Trandsportetappe Chami til Depoet 10km