Trosser smertene i kampen om seier

Pål Anders gir alt frem til Dakar og kjører med sterke smerter i skulderen. Han er etter det jeg har fått vite svært sliten. Men, han gir alt for å komme inn før Italienske Botturi, som leder med 2 minutter.
For, det er nettopp disse to det står mellom, og kun to minutter skiller når to etapper gjenstår.

Africa Race
Etappe 10 – Mauritania

Pål Anders er inne i sin egen boble, han biter tenner sammen. Han prøver det han kan for å kvitte seg med Botturi, i kampen om å ta igjen minuttene, som har hengt der hele veien. Han legger seg tidlig, har fått behandling og spiser smertestillende. Men å innrømme at han har vondt i skulderen, det har han ikke gjort. Det er inside information.

Kynisk eller taktisk, det har i alle fall vært nyttig for Botturi å ligge bak i Ullevålseters spor. Pål Anders er svært god til å navigere seg frem i ørkenlandskapet og det vet alle, spesielt Botturi.
Det har vært tydelig fra dag en, at kampen skulle stå mellom disse to. Men minuttene har stått stille og Pål Anders har ennå ikke klart å stikke av fra Botturi.

På dagens etappe blir han nummer to bak italienske Giovanni Gritti, Botturi som leder i sammendraget kom inn til en tredjeplass 2 minutter bak Pål Anders.

Sammendraget ser slik ut:
1. Alessandro Botturi 46:40:54
2. Pål Anders Ullevålseter 46:42:58 – tidsdifferanse 02:04
3. Paolo Lucci 47:23:24 – tidsdifferanse 42:30

nummer to i sammendraget

Etter fem gjennomførte etapper i Marokko, ligger Pål Anders som nummer to i sammendraget. Fire minutter skiller han fra italienske Botturi som ligger på topp. Det kommer til å bli et jevn race helt frem til målgang, men mye kan skje på veien. Som for Felix, som etter en flyvetur over sykkelen på fjerde etappe, landet stygt og er ute av løpet. Eller som britiske Poskitt, som satte seg fast i ørkensanden og tapte dyrbart minutter som han fremdeles sliter med å ta igjen.

Idag er det hviledag i Africa Race. Hjerner og kropper får hvile. Men allerede på mandag er de i gang igjen, i Mauritania. Der venter flere store og myke ørkendyner.

Felix skadet seg stygt i kræsj

Felix lå blant topp tre mot slutten av dagens fjerde etappe i Africa Race. Det så lenge ut til å bli nok en god dag på sykkelen. For han lå meget godt an før dagens etappe, på en tredjeplass i sammendraget. 3 km før målgang faller drømmen i grus, han krasjer og skader skulderen stygt.

Africa Race
4 etappe, 10. januar
Marokko

Dagens etappe visste seg å bli utfordrende for alle i løpet. Den bar preg av en «roadbok» som ikke samsvarte med omgivelsene, om støv og veier som ikke eksisterte. Pål Anders kan fortelle om en utfordrende og rotete dag. En dag i håpløshet og forvirring.

– Vi surret rundt i tet, det var veier som ikke eksisterte og det føltes helt håpløst. Feltet bak tok oss naturligvis igjen, og til tider opplevdes det som et motorcross heat.
Unge og mindre erfarne førere som kjørte i øst og vest i høy fart uten å vite hvor de skulle. Vi i teten fikk etterhvert ryddet opp og dratt i fra, men i støvet var det en stund svært frustrerende.

For det var i støvet det skjedde, både for Felix og På Anders, men med totalt ulikt resultat.

Felix treffer ett hull i veien og drar forlengs. Utfallet knuser drømmen om målgang i Dakar. Skulderen er ødelagt.
Hvor alvorlig gjenstår å se. I skrivende stund er han på vei til sykehuset for røndken.
Uvitende som læreguttens skjebne, drar Pål Anders ut av sin støvsky, satser alt og drar forbi førerene i tet.
Den manøveren gjorde minutter om til sekunder mellom han og italienske Botturi i sammendraget.

Pål Anders kom tilslutt inn på en fjerdeplass, 7 minutter og 5 sekunder bak britiske Lyndon Poskitt som vant dagens etappe. Britens seier var ikke avgjørende for de to i toppen, der ligger fremdeles Botturi og Ullevålseter, hvor det kun skiller sekunder. Felix derimot er ute av topp tre og ute av løpet.

– Det er kjipt med Felix, men jeg er også utrolig lettet over at det ikke ble mer alvorlig. Jeg har jo sett hvor store konsekvenser en kræsj har.

Pål Anders imponerte stort under dagens etappe av Africa Race

Han hadde nesten gitt opp håpet om å ta igjen forspranget. Med fjordårets rally godt i minne, for det var nettopp på denne etappe Italieneren dro ifra og fikk forspranget. I 2019 var dette minutter som Pål Anders aldri klarte å ta igjen. En etappe som ikke favoriserer han, på grunn av flatt, steinete og raskt terreng. I dag imponerte han alle, inkludert seg selv. For det som så umulig ut ble mulig.

2 etappe, 8. januar.
Africa Race – Marokko

Pål Anders startet som nummer 9, som i utgangspunktet er en bra posisjon å være i for den strategiske ørkenreven. Men 8 minutter bak fjorårets vinner Alessandro Botturi føltes mye å kjøre inn. Italieneren er rutinert og har over 100 timer på sykkelen i år som test fører.

– Det lønner seg stort sett å starte lengre bak for meg. Jeg leser terrenget og ser sporene etter de andre, da ser jeg hvor de andre har rotet og da slipper jeg å gjøre det samme.
Jeg fikk en god flyt og god følelse, men jeg gjorde en del små navigerings feil. Jeg fikk også 1 minutt straff fordi jeg kjørte for raskt i radar sonen, 31 km der det var 30 km.

Pål Anders vinner dagens etappe med 9 minutter og 35 sekunder(det blir sikkert trukket fra 1 minutt i straff). Han har tatt igjen forspranget og leder nå i sammendraget med 1 minutt og 29 sekunder foran Botturi. Kristian Felix kom inn som nummer fire, 22 minutter og 21 sekunder bak, og ligger 18 minutter og 22 sekunder bak i sammendraget, på en flott 4 plass.

I morgen er Pål Anders først ut, det liker han lite. Han skulle gjerne sett at han lå lengre bak og kunne navigere seg frem på egenhånd. Så får vi se hvem som følger i sporene etter, og om han klarer å riste de av seg.

Kjørte feil, endte 8 minutter bak

Pål Anders og Kristian Felix er tilbake i Afrika. I går kjørte de sin førte etappe, best gikk det for læregutten.

Etappe 1 – Africa Eco Race 2020
7. januar, Marokko

Planen til Pål Anders var å slippe seg litt bak i feltet og komme i mål på topp ti, for å få en bedre posisjon til andre etappe. Et strategisk grep. Men så skjedde det uforutsette, han kjørte seg bort.
Han har ikke vært på rally-sykkelen siden januar 2019, og etter løpet var han klar på at 2019 var hans siste løp.
Men, å kjøre Africa Race ligger i blodet, dermed var han ikke vanskelig å be når en gunstig avtale kom på plass. Han er derfor på plass i år også.

9. plassen i går er han fornøyd med, det er innenfor målsetting. Men 8 min bak fjorårets vinner Alessandro Botturi, er han svært misfornøyd med.
– 8 minutter er mye. Men, det er bra læregutten leverer når gammer´n ikke fungerer.

For langt bedre gikk det for læregutten.
Kristian Felix kjørte inn til en 3. plass, drøye 3 minutter bak Botturi, og hele 5 minutter foran Pål Anders.
Etter to 4. plasser så langt i Africa Race historien, er han nå fast bestemt på pallplassering.
Foreløbig ser det svært lovende ut. Han er kjempefornøyd med dagens etappe.

– Alessandro Botturi har over 100 timer på sykkelen så langt i år. Han er test sjåfør og har vært ukesvis ute i dette terrenget. Det sier seg selv at han er og blir en tøff konkurrent. Men, Felix har absolutt mulighet til å slå han om han fortsetter slik han gjør i dag.

Offisiell start i Monaco

Africa Race 2020

Etter å ha feiret nytt år i Norge for første gang siden 2000, er Pål Anders nå på plass i Monaco, hvor den offisielle åpningen av Africa Race 2020 vil foregå.
Lørdag 4. januar forflytter løpet seg i båt over Middelhavet, og etter å ha tilbragt to dager på båten starter den første etappen tirsdag 7. januar i Marokko.

Løpet er på over 6500 km fordelt på 12 etapper:
5 etapper i Marocco
1 hviledag i Dakhla
6 etapper i Mauritania
1 etappe i Senegal

Det er rekord mange deltagere med under årets Africa Race, og det blir spennende å følge løpet frem til siste dag som avsluttes søndag 19. januar ved Lac Rose i Senegal.

Det er tre nordmenn som deltar under årets Africa Race:
Jensen, Strømseter og Ullevålseter.

Følg løpet på africarace.com